De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Haarlem !

Stadswandeling Haarlem

Stadswandeling Haarlem  4.2km

U kunt deze stadswandeling ook lopen met gebruik van uw mobiele telefoon, en ziet dan de uitleg van alle monumenten met uitleg in uw taal op de mobiel.

Haarlem is één van de mooiste, oude steden van Nederland met een prachtig stadssilhouet. De rivier het Spaarne kronkelt door de stad die vele hofjes telt. U kunt hier een prachtige wandeling maken. Volg de roze lijn op de centrumkaart.

U start op de hoek Nieuwstraat-Gierstraat. Vervolg de roze lijn op de kaart volgens de pijlen tot de hoek van de Gravinnesteeg en Spaarne. Hier ziet u het Gravinnehof van architect Dolf Floors uit 2001. Op de hoek van het Spaarne en de Damstraat ziet u De Waag (1598). Aan de Wijde Appelaarsteeg (ingang Nauwe Appelaarsteeg via Bakenessergracht) ligt het oudste hofje van Nederland, de Bakenesserkamer gesticht in 1395 door Dirck van Bakenes. U vervolgt de rose lijn. De monumentale Janskerk uit 1318 is tegenwoordig het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief. In de Jansstraat vindt u het Vrouwengasthuis uit 1624. Vanaf het terras van het Carillon (10)  heeft u prachtig uitzicht op de Bavo. De Sint-Bavokerk (Klokhuisplein) , één van de grootste kerken van Nederland, torent overal bovenuit (1370). Op de Grote Markt treft u één van de oudste gebouwen in Haarlem aan: Het Oude Stadhuis () gebouwd in de 13e eeuw. In de Barteljorisstraat vindt u het Museum Corrie ten Boomhuis (12) dat bezoekers van over de hele wereld trekt om de schuilplaats boven de horlogewinkel te bezichtigen, waar de christelijke familie Ten Boom tijdens de oorlog Joden verborgen hield. Verderop aan de Ursulastraat vindt u het Remonstrantshofje , dit hofje is gesticht in 1773 door Isabella van Leeuwarden. In de Zijlstraat vindt u Anne & Max (1) voor een prima kopje koffie.:.U komt nu richting het eindpunt van deze stadswandeling.