De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Schagen !

Fietsroute Schagen en Omstreken

32 km

Het Tuinpad Harenkarspel leidt u in 38 kilometer langs diverse opmerkelijk fraaie locaties binnen de voorheen gemeente Harenkarspel ( nu Gemeente Schagen) in Noord-Holland. U fietst langs de bedrijven die hun medewerking verlenen aan deze ‘Tuinderskring Harenkarspel Tour’. Deze bedrijven zijn vaak te bezichtigen zodat u het echte Noord Hollandse platteland leert kennen. Daarnaast komt u kenmerken tegen van de rijke natuur- en cultuurhistorie die ligt in dit gebied. Tijdens de fietstocht zult u merken dat Harenkarspel een charmante plattelandsgemeente is in Noord-Holland, die zich kenmerkt door veel open ruimte rond veertien karakteristieke grote en kleinere dorpsgemeenschappen. Deze gemeente is bekend om zijn gastvrijheid als zomers recreatieverblijf voor toeristen, die op redelijke afstand van de kust vakantie vieren. Dit gebied wordt ook wel ‘de tuinen achter de duinen’ genoemd. De Tuinderskring Harenkarspel leden welke het initiatief hebben genomen deze fietsroute uit te zetten, nodigen u uit om deze route van 38 kilometer te fietsen. Naast de mooie bezienswaardigheden die gemeente Harenkarspel te bieden heeft bezoekt u op deze manier ook de bedrijven die gezamenlijk dit mooie platteland vormen.

De Tuinderskring bedrijven zijn zeer divers in product en activiteit waardoor elk bedrijf opzich zeker een bezoek waard is.

Zo kunt u in de zomer volop genieten van aardbeien, zonnebloemen, pompoenen, ambachtelijke zuivel, biologische producten, dahlia's en tropische Anthuriums. U kunt er gerust een dag voor uittrekken. De Tuinderskring hoopt op deze manier het platteland meer bekendheid te geven.

U kunt deze route fietsen met de brouchure Freebee Map met fietsroutes, of scan de QR code en u fiets hem digitaal over uw telefoon. U kunt beginnen vanaf elk willekeurig punt.

 

Start Transferium Schoorldam:

44>41>82>83>50>43>32>41>44

43.9 km

Deze route leidt u langs prachtige polders  en dijken langs oude dorpjes van o.a.Schagen Sint maarten en Waarland. U start in Schagen. Schagen is al eeuwenoud, opgeschreven in 975 als Scagha, dit betekent ‘uitstekende punt’. Hiermee werd verwezen naar de terpen, want pas vanaf de dertiende eeuw trok de zee zich terug en werd de grond vruchtbaar. Door dit gebied fietst u over de Westfriese Omringdijk. De vogelliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Hier ziet u nog de Bruine Kiekendief, Steltlopers en de Kluut, maar ook kunt u hier een zebra, steenarend, kuifkapucijnaapjes tegen komen, daarvoor moet u in Blanckendaell Park zijn. Fiets u nog even door via onze mooie smalle dijken dan komt u aan in Waarland. Hier slaat u rechtsaf de Smeetsweg op voor een bezoek aan de thuishaven van meer dan 1000 vlinders in Vlindorado. Zo ziet  u maar weer, de natuur van Noord Holland heeft vele kanten. Terug op de Markt in Schagen geniet u van Restaurant ‘Bastaard’, aangenaam. Een naam met een knipoog naar het verleden. Een naam die verwijst naar de eerste ‘heer van Schagen’, Willem van Beieren. Tevens de bastaard van Noord-Holland genoemd. We stellen ook graag de stadstuin ‘De Oude Boom’ voor. Ook een naam met een verleden. Ten tijde van Igesz droeg deze ruimte deze naam al. En niet zomaar. De grote boom in de tuin de oudste monumentale boom van Schagen.

U kunt deze route fietsen met de brouchure Freebee Map met fietsroutes, of scan de QR code en u fiets hem digitaal via uw telefoon, u kunt dan starten op elk willekeurig punt van de route.

Wanneer u wil fietsen over de knooppunten begin op de Markt in Schagen: 45-25-43-32-41-74-82-54-55-56-51-52-78-36-45