De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Volendam !

Stadswandeling Volendam

3.5 km

Volendam, een oud vissersdorp aan het IJsselmeer, staat bekend om haar klederdrachten, sport, muziek en paling. Neem de tijd voor de leuke wandeling langs de bronzen beelden.

U begint bij het VVV kantoor aan de Zeestraat hiernaast zit het Volendams Museum die geeft u een kijk in het verleden van het dorp. Volg uw wandeling over de rotonde omhoog richting de dijk U gaat hier direct de trap af naar beneden en keert rechts onder het viaduct door. U loopt langs het beeld van de kinderen Klaassie en Klaassie (a) (zowel jongen als meisjes worden Klaassie genoemd) u vervolgt de route naar het hervormde kerkje  uit 1658, een op bakstenen voeting uit hout opgetrokken gebouwtje. Loop door richting het beeld van de Visserman (c). Op het terras van Restaurant Pieterman kunt u genieten van iets lekkers met uitzicht op de prachtige haven. U loopt langs het Zuideinde naar de Haven. Bij Rent Events kunt u terecht voor maatwerk uitjes en evenementen. Bij de Haven  ziet u tevens als eerste het beeld van Ootje (oma) (d), daarna de visafslag, een zeldzaam en gaaf bewaard gebleven monument uit 1934, het beeld van Bab (opa) (f) en ten slotte ’t Praathuisje waarin u een gesprekje kunt maken met oud Volendamers. Voordat u afslaat naar links, ziet u Hotel Spaander. De unieke collectie van 1500 19e-eeuwse schilderijen is zeker een bezoek waard! Vervolg u route door het doolhof. Het oudste deel van Volendam. Het dankt zijn naam aan het feit dat de bebouwing er niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand kwam. Juist vanwege deze authenticiteit kwamen er veel kunstenaars en schilders naar Volendam. u vervolgt de rode lijn en eindigt bij het VVV .

 

MARKEN

Marken is een prachtig eiland dat sinds 1957 met een dijk is verbonden aan het vaste land. De huizen werden oorspronkelijk op woonheuvels gebouwd, maar later ook op palen. Kijkt u even in de winkel van Sijtje Boes Souvenirs en ontdek haar levensverhaal.