De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Edam !

Informatie over Edam

Edam is een leuk stadje aan de voormalige Zuiderzee. U kunt prachtig wandelend door de oude kern, u treft hier vele goed bewaarde monumentale huizen, kerken, havens, grachten en pleinen aan. De stadskern met de karakteristieke delen rond de Dam en de Kaaswaag vormt een schatkamer en tafereel van Hollands stedenschoon. De kom tussen de vestingen is door de rijksoverheid tot beschermd stadsgezicht aangewezen. De architectuur kan worden teruggevolgd tot in de middeleeuwen. De rustieke sfeer, de aanwezigheid van talrijke monumenten en het historische straatverloop maken een stadswandeling tot een bijzondere ervaring.

Edam is een ander woord voor Kaas. De plaats is beroemd om de 'Edammer', het bolronde kaasje dat vanuit Edam naar alle windstreken wordt geëxporteerd. Typisch Edammer evenementen als de kaasmarkten en de waterdag alsmede de geheel in de omgeving passende horecagelegenheden en
antiek-, kunst- en souvenirwinkeltjes bieden alles wat de bezoeker nodig heeft.

Historie

Het stadje heeft sinds 1357 de stadsrechten en kreeg hierbij ook het recht een tolvrije haven aan te leggen. Dit gaf de mogelijkheid tot de ontwikkeling van handel en scheepsbouw waar Edam groot mee geworden is. Daarnaast is Edam bekend om haar haringvisserij en kaashandel.

Bezienswaardigheden

Interessante gebouwen van Edam zijn:

Het Voormalig Raadhuis (1937), op de bovenste verdieping is het Edams Museum gevestigd
Verschillende oude kerken (Grote Kerk, Lutherse Kerk en RK Kerk St. Nicolaas)
Het Proveniershofje (1955) en het Weeshuis
De Speeltoren, hierin is nu een fotogalerie gehuisvest.
De Grote bult

Dit is één van de oudste gedeelten van de stad

Activiteiten

Na de toekenning van het recht op een kaaswaag is er in Edam tot 1922 een commerciële kaasmarkt geweest waar de boeren uit de omtrek hun kaas kwamen verhandelen. De edammer kaas werd naar de markt vervoerd met kleine bootjes. Na het lossen op een speciale loswal werd de kaas door kaasdragers naar de markt gebracht. Daar werd de kaas te koop aangeboden aan handelaren. Na eerst te zijn gekeurd werd door middel van loven en bieden, het ‘handjeklap’, de kiloprijs van de kaas vastgesteld. Vervolgens werden de kazen weer op een berrie geladen en naar de waag gebracht waar het gewicht werd vastgesteld. De kaas werd tenslotte met paard en kaasbrik naar het kaaspakhuis vervoerd om daar nog enige tijd te ‘rijpen’.
De kaasmarkt werd in 1989 weer nieuw leven ingeblazen. In de zomer (juli en augustus) wordt elke woensdag tussen 10.30 en 12.30 een toeristische versie van de kaasmarkt gehouden.

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer