De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
welkom in Schoorl !

Schoorl

Schoorl is een prachtige plaats in Noord-Holland behorende tot de gemeente Bergen. Je kunt hier wandelen, fietsen en genieten van de natuur in de Schoorlse duinen. Dit is het breedste en meest gevarieerde natuurgebied langs de Nederlandse kust.

Het duindorp Schoorl is sinds het eind van de negentiende eeuw bekend als toeristendorp. Kunstenaarsdorp, duinen, strand  en het klimduin, de hoogste van Nederland.

U kunt een fietstocht plannen voor een heerlijke dag genieten van het strand en de zee. U vindt 3 mooie routes in deze brochure. Voor kinderen is er de klimduin in het centrum van Schoorl. Kinderen kunnen zich hier prima vermaken, rennen en rollen door het zand. Ook volwassenen kunnen zich hier vermaken, of u kunt natuurlijk lekker op een terrasje zitten en kijken hoe iedereen zich vermaakt. U kunt een ontspannende wandeling maken door de bossen of de duinen en er zijn mooie fietsroutes in dit gebied. Tevens kunt u via freebeemap.nl een leuke wandeling lopen door de polders. Schoorl is ook leuk voor het winkelend publiek en heeft een gezellig centrum waar je lekker kunt snuffelen. Het bezoekerscentrum Schoorlse Duinen biedt allerlei activiteiten en voor de kinderen is er kabouterpad Schoorlse Duin kabouter-speurtocht. Langs het pad in de duinen van Schoorl staan ​​kabouters met verschillende activiteiten voor de kinderen. De kinderen krijgen een rugzak met daarin alles wat ze nodig hebben om de activiteiten te doen en ze mogen zelfs een schattige kabouterhoed dragen voor de speurtocht.

Monumenten

In Schoorl vind je de Hervormde Kerk uit de 17e eeuw en zeker een bezoek waard. Na instorting van zijn voorganger in de nacht van 19 op 20 april 1779 verrees in 1782-1783 de huidige kerk, die op 25 januari 1784 werd ingewijd. Het eenbeukige zaalkerkje in gotiserende trant, met spitsboogvensters, steunberen en driezijdige sluiting. Op de westzijde van het dak staat een houten torentje met achtzijdige spits. Het Voormalig Raadhuisje,  werd gebouwd in 1601 en is het kleinste en oudste stadhuis van Nederland. En heeft dienst gedaan tot 1901. Het monument heeft nog tal van originele kenmerken zoals de muren, de vloeren en de open haard. Voor het pad staat een beeld van Jan van Scorel, deze was de onwettige zoon van een dorpspastoor. Hij was schilder en tekenaar. De korenmolen Kijkduin dateert uit 1772 en elke zaterdag staat de molenaar bij de molen, wanneer deze voor het publiek wordt geopend voor een kijkje of een rondleiding. Het is een ronde stenen molen gebouwd op een verhoging. Ook worden er meelproducten verkocht.

Het Noordzee strand van Schoorl is alleen te voet of per fiets te bereiken. Alternatieven zijn de stranden van Hargen en Camperduin, deze kunt u wel per bus of auto bereiken.

Informatie over Schoorl

Plattegrond

Plattegrond

Praktische informatie over Schoorl

Hier vindt u informatie over Schoorl:

- hoe bereik ik de stad   
- hoe zit het met parkeren   
- belangrijke adressen en telefoonnummers

Met de routebeschrijving op deze pagina kunt u uw reis voorbereiden.


 

Praktische informatie

Actuele evenementen

Datum Tijd Plaats Evenement Locatie
25 mei09:00-16:00SchoorlKofferbakmarktsportlaan 7, Schoorl
28 meidiv.tijdenSchoorlWandelvierdaagseSchoorl
29 meidiv.tijdenSchoorlWandelvierdaagseSchoorl
30 meidiv.tijdenSchoorlWandelvierdaagseSchoorl
31 meidiv.tijdenSchoorlWandelvierdaagseSchoorl
1 juni09:00-16:00SchoorlKofferbakmarktsportlaan 7, Schoorl
Meer evenementen

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer