De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
...
Welkom op de pagina's van Hoorn

Hoorn

Ontdek het geheim van Hoorn

Zo’n duizend jaar geleden was het gebied rond Hoorn niet meer dan een uitgestrekt en onbegaanbaar veenmoeras. Dat veranderde rond 1250. Toen ontwikkelde Hoorn zich tot een belangrijke stad waar veel boeren en vissers woonden. Centrale plek was de Roode Steen waar boeren uit de omgeving hun producten verhandelden. Toen stond het plein, nu vaak liefkozend de huiskamer van Hoorn genoemd, nog bekend als de Kaasmarkt. Op dit prachtige plein, waar zeven straten en stegen op uit komen, verrezen belangrijke overheidsgebouwen, zoals het (inmiddels gesloopte) stadhuis en de Waag. En natuurlijk het bestuurlijk centrum van de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en Hollands Noorderkwartier, het  Statencollege. In 1881 werd in dit meest gefotografeerde gebouw van Hoorn het Westfries Museum gevestigd.

In 1446 werd de basis gelegd voor de Hoornse kermis. Een evenement dat tot op de dag van vandaag springlevend is. De tiendaagse kermis in de historische binnenstad in augustus trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers uit heel Nederland. De kermis staat inmiddels op de lijst van immaterieel erfgoed.

Haar grootste groei beleefde de stad in de Gouden Eeuw. Hoorn behoorde tot de belangrijkste steden van Holland. Hoornse schepen bevoeren de wereldzeeën en ontdekten nieuwe handelsroutes. Zo vonden de kapiteins Schouten en LeMaire 400 jaar geleden een nieuwe route naar de Oost via Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van Chili. Zij vernoemden de kaap naar hun geboortestad Hoorn. Op hun reis ontdekten zij ook een eilandengroep die zij de Hoornse eilanden noemden. En zo kan het gebeuren dat de naam van Hoorn drie keer op de wereldkaart is te vinden.

In de Oost regeerde in die tijd Horinees Jan Pietersz Coen, gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Bekwaam maar met ijzeren hand, en niet onomstreden. Toen niet en nu niet. Toch domineert zijn standbeeld nog altijd de Roode Steen. Daar staat ook het Westfries Museum, hét museum van de Gouden Eeuw. De grandeur van de zeventiende eeuw straalt je tegemoet. Buiten, maar ook binnen in de talloze stijlkamers waar de geur uit het verleden je soms letterlijk tegemoet komt. Het Westfries Museum is een innemend en eigenzinnig museum dat de bezoeker probeert te verrassen door vernieuwende verbindingen te leggen met het verleden. Met bijzondere tentoonstellingen, maar ook door de Gouden Eeuw op een aantrekkelijke manier te presenteren en te laten beleven. Dit onder andere met de nieuwste virtual reality techniek.

Loop daarna via de Grote Oost met zijn statige panden, waar de rijkdom en welvarendheid van de stad goed aan af zijn te zien, naar de haven van Hoorn. Dit is voor de inwoners van Hoorn én bezoekers één van de meest geliefde plekjes van Hoorn. De tijd lijkt hier soms stil te staan. Hier werd eeuwenlang het geld verdiend, met.name in de zeventiende eeuw Met de walvisvaart, met de handel in hout en zout, specerijen, koffie, thee, suiker etc. Rond 1725 verdiende een op de drie inwoners van Hoorn de kost in de zeevaart. En daarnaast boden scheepswerven, pakhuizen en zeilmakerijen ook nog eens werk aan vele Horinezen.

Om de havens te kunnen uitbreiden werd halverwege de 17e eeuw het Oostereiland aangelegd, het eerste kunstmatige eiland in Europa. Het eiland kende door de eeuwen heen een roerige geschiedenis. Eerst stonden er nog enkele handelspakhuizen en de magazijnen van de Admiraliteit, de voorloper van onze marine. Later deden deze panden dienst als bedelaarsgesticht en kwam er een rijkswerkinrichting. Tientallen jaren was dit een gesloten bolwerk en stond het eiland in Hoorn bekend als gevangeniseiland. Nu is het een bruisend cultuurcentrum, waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. Op het eiland kun je nu bijna de hele dag door naar de cinema. En wie geïnteresseerd is in de twintigste eeuw kan hier zijn hart ophalen in het Museum van de Twintigste Eeuw. Op het uiterste puntje van Oostereiland ligt het Centrum voor Varend Erfgoed. Hier maken bezoekers kennis met de maritieme geschiedenis van Hoorn. Met als hoogtepunt een bezoek, of misschien zelfs een zeiltocht, met de authentieke VOC-replica van de Halve Maen. Met dit schip ontdekte VOC-kapitein Henry Hudson in 1609, het latere New York. En ook daarna beleefde het schip een roerige geschiedenis, met bloedstollende verhalen. De huidige bemanning van de Halve Maen kan je er alles over vertellen.

Eind 19e eeuw keerde Hoorn zich van het water af. Er kwam onder andere een stoomtramverbinding. West-Friesland heeft met de nog altijd rijdende historische stoomtrams van de stoomtram Hoorn-Medemblik een topattractie in huis. Moderne spoorverbindingen zorgen tegenwoordig voor snelle verbindingen met Amsterdam, Alkmaar, Schiphol en Den Haag.  

Hoorn telt inmiddels 72.000 inwoners en is een complete stad, met theaters, bioscoop, ziekenhuis, diverse musea en HBO-onderwijs. Rond een kruispunt van wegen en op slechts een half uur treinen van Amsterdam. De ligging aan de voormalige Zuiderzee die Hoorn zoveel rijkdom heeft gebracht, maakt Hoorn uniek. Hoorn koestert zijn verleden en steeds meer bezoekers van buiten ontdekken het intieme historische centrum en de prachtige havens. Met bijzondere winkels, toprestaurants, gezellige terrassen en verrassend veel evenementen. Hoorn heeft het water herontdekt. Nieuwe en oude schepen leggen graag in de haven aan en in 2016 is de haven het decor voor het EK Open Water zwemmen. Hoorn moet je voelen!

Informatie over Hoorn

Plattegrond

Plattegrond

Praktische informatie over Hoorn

Hier vindt u informatie over Hoorn:

- hoe bereik ik de stad   
- hoe zit het met parkeren   
- belangrijke adressen en telefoonnummers

Met de routebeschrijving op deze pagina kunt u uw reis voorbereiden.

Praktische informatie

Actuele evenementen

Datum Tijd Plaats Evenement Locatie
19 maart11:00-17:00HoornVlindertuinVlindertuin Vlindorado
19 maartvanaf 09:30HoornMarktKersenboogerd
19 maart10:00-17:00HoornStoom machine museum Open !Stoom machine museum
19 maart10.00-17.00HoornVlindertuinVlindertuin Vlindorado
20 maartvanaf 09:00HoornMarktHeusmolen, Risdam
20 maart11:00-17:00HoornVlindertuinVlindertuin Vlindorado
20 maartvanaf 09:00HoornMarktHeusmolen, Risdam
20 maart10:00-17:00HoornStoom machine museum Open !Stoom machine museum
Meer evenementen

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer