De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
.....
Welkom op de pagina's van Hoorn

Hoorn

De parels van de Gouden Eeuw; Hoorn, Enkhuizen en Medemblik

De mooie, historische havens van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik zijn echte parels. Op niet meer dan 40 minuten rijden van Amsterdam. Ooit waren dit de thuishavens van het Nederlandse Oost-Indische bedrijf (VOC), 's werelds krachtigste handelsbedrijf in de zeventiende eeuw. Bovendien waren deze havens belangrijke spillen in het handelsnetwerk dat de wereld overspande. Concurrerend, ondernemend, avontuurlijk, pionierend en ongelooflijk rijk. De ontdekkingsreizigers waren uitvinders, wetenschappers en kunstenaars. Tijdens de Gouden eeuw behoorde Hoor tot de belangrijkste steden van Holland. Hoornse schepen bevoeren de wereldzeeën en ontdekten nieuwe handelsroutes. Zo vonden de kapiteins Schouten en LeMaire 400 jaar geleden een nieuwe route naar de Oost via Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van Chili. Zij vernoemden de kaap naar hun geboortestad Hoorn. Op hun reis ontdekten zij ook een eilandengroep die zij de Hoornse eilanden noemden. En zo kan het gebeuren dat de naam van Hoorn drie keer op de wereldkaart is te vinden. Deze rijke erfenis is vandaag nog overal zichtbaar en dat maakt Hoorn en Enkhuizen hotspots voor cultuurliefhebbers. Het Westfries Museum is een innemend en eigenzinnig museum dat de bezoeker probeert te verrassen door vernieuwende verbindingen te leggen met het verleden. Met bijzondere tentoonstellingen, maar ook door de Gouden Eeuw op een aantrekkelijke manier te presenteren en te laten beleven. Dit onder andere met de nieuwste virtual reality techniek.

Loop daarna via de Grote Oost met zijn statige panden, waar de rijkdom en welvarendheid van de stad goed aan af zijn te zien, naar de haven van Hoorn. Dit is voor de inwoners van Hoorn én bezoekers één van de meest geliefde plekjes van Hoorn. De tijd lijkt hier soms stil te staan. Hier werd eeuwenlang het geld verdiend, met.name in de zeventiende eeuw Met de walvisvaart, met de handel in hout en zout, specerijen, koffie, thee, suiker etc. Rond 1725 verdiende een op de drie inwoners van Hoorn de kost in de zeevaart. En daarnaast boden scheepswerven, pakhuizen en zeilmakerijen ook nog eens werk aan vele Horinezen.

Het Oostereiland is een bruisend cultuurcentrum, waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. Op het eiland kun je nu bijna de hele dag door naar de cinema. En wie geïnteresseerd is in de twintigste eeuw kan hier zijn hart ophalen in het Museum van de Twintigste Eeuw. Op het uiterste puntje van Oostereiland ligt het Centrum voor Varend Erfgoed. Hier maken bezoekers kennis met de maritieme geschiedenis van Hoorn. Met als hoogtepunt een bezoek, of misschien zelfs een zeiltocht.  Eind 19e eeuw keerde Hoorn zich van het water af. Er kwam onder andere een stoomtramverbinding. West-Friesland heeft met de nog altijd rijdende historische stoomtrams van de stoomtram Hoorn-Medemblik een topattractie in huis. Moderne spoorverbindingen zorgen tegenwoordig voor snelle verbindingen met Amsterdam, Alkmaar, Schiphol en Den Haag.

De steden met hun prachtige havens zijn vol van sfeer, boeiend, gastvrij en vooral rijk, zeer rijk aan geschiedenis. Prachtige monumenten, musea en goede restaurants. Kom, ervaar en geniet van deze geschiedenis over de ware parels van de Gouden eeuw.

Informatie over Hoorn

Plattegrond

Plattegrond

Praktische informatie over Hoorn

Hier vindt u informatie over Hoorn:

- hoe bereik ik de stad   
- hoe zit het met parkeren   
- belangrijke adressen en telefoonnummers

Met de routebeschrijving op deze pagina kunt u uw reis voorbereiden.

Praktische informatie

Actuele evenementen

Datum Tijd Plaats Evenement Locatie
24 januari10.00-17.00HoornCarlo & Irene, de Pittige TELEKIDS CollectieMuseum van de 20e Eeuw
24 januari10:00-17:00HoornStoom machine museum OpenStoom machine museum
24 januari10.00-17.00HoornCarlo & Irene, de Pittige TELEKIDS CollectieMuseum van de 20e Eeuw
25 januari12.00-17.00HoornCarlo & Irene, de Pittige TELEKIDS CollectieMuseum van de 20e Eeuw
25 januari10:00-17:00HoornStoom machine museum OpenStoom machine museum
25 januari12.00-17.00HoornCarlo & Irene, de Pittige TELEKIDS CollectieMuseum van de 20e Eeuw
26 januari12.00-17.00HoornCarlo & Irene, de Pittige TELEKIDS CollectieMuseum van de 20e Eeuw
26 januari10:00-17:00HoornStoom machine museum OpenStoom machine museum
Meer evenementen

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer