De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Bergen !

Informatie over Bergen (NH)

Heeft u zin in een dagje strand en ontspanning? Dan is de omgeving Bergen en Schoorl een leuke tip om naartoe te gaan. Bergen is een sfeervol dorp in Noord-Holland met een prachtige bosrijke omgeving waar u kunt genieten van de natuur. Achter de duinen ligt Bergen aan Zee waar u mooie lange stranden vind. U kunt zich dus wel voorstellen dat u er heerlijke wandelingen en fietstochten kunt maken.

Bergen staat bekend als kunstenaarsdorp en heeft een enorme aantrekkingskracht op veel schilders, schrijvers en architecten. Er worden dan ook veel activiteiten rondom kunst in Bergen georganiseerd. Het is ook een plek met een sfeervol centrum waar u volop kunt genieten van vele cafés restaurants en winkeltjes.
 

De ligging en omgeving van Bergen

Bergen en Bergen aan Zee liggen vlakbij Alkmaar en zijn gemakkelijk te bereiken met de auto. Tot de gemeente Bergen behoren ook Schoorl en het voormalig vissersdorp Egmond.
In de zomermaanden is Bergen aan Zee een drukke badplaats. Er komen bij mooi weer veel bezoekers voor een dagje zon en zee. Dit kan leiden tot files en bij een zeer drukke dag, dus is de fietw een aanrader.
Met het openbaar vervoer kunt u het beste vanuit Alkmaar de bus nemen, deze gaat twee keer in het uur. Fietsen kan natuurlijk ook. U maakt een prachtige tocht door de natuur.

Bergen aan Zee

Bergen aan Zee is een gezellige badplaats met een combinatie van oude bossen, strand, zee en duinen. De stranden zijn lang en breed en er zijn diverse strandtenten te vinden. In de zomers zijn ze bij mooi weer elke dag geopend. U kunt er terecht voor een verfrissend drankje maar ook voor de lunch. Langs de Zeiler Boulevard, de weg langs de duinen, vindt u diverse restaurants. Ook is er een prachtig Zeeaquarium waar u de wonderen van de zee kunt bekijken.

Kunst en cultuur in Bergen

Als u een kunstliefhebber bent, is Bergen dé plek bij uitstek om te bezoeken. Dat kan het hele jaar door. Bergen is de favoriete woonplek van veel kunstenaars. De rust en de ruimte die het dorp uitstraalt is een fijne inspiratiebron voor hen. Het dorp kent veel galerieën en een kunstenaarscentrum. In de zomer kunt u heerlijk rondsnuffelen op de kunst- en artistieke markten. In oktober vindt het evenement de Kunsttiendaagse plaats. Dan is wordt er in het dorp volop geëxposeerd door verschillende kunstenaars met verrassende werken. In het museum Kranenburgh vind u schilderijen uit de artistieke stroming, de ‘Bergense School’.

Muziekliefhebbers kunnen in juli genieten van de avondconcerten van de Holland Music Sessions. De prettige klanken van jong internationaal muzikaal talent brengen u in vervoering.

Museum Het Sterkenhuis wordt ook wel de schatkamer van Bergen genoemd. Bezoek dit museum om de cultuur geschiedenis van de gemeente Bergen te bekijken. U vindt er een stijlkamer met meubilair uit de 19e eeuw, klederdracht en een stijlkeuken.

Midden in het dorp tussen de restaurants en cafés ligt de Ruïnekerk. Er ligt een mozaïekvloer van ontelbare steentjes in verschillende kleuren en het dakgewelf is schitterend beschilderd. Tegenwoordig kan deze bijzondere locatie gehuurd worden.

Winkelen in Bergen

Bergen mag dan wel een klein dorp zijn maar u kunt er op winkelgebied uw hart ophalen. De winkels zijn elke zondag geopend. Op woon- en modegebied vindt u er de leukste boetiekjes. Een dagje winkelen valt natuurlijk goed te combineren met de gezellige terrasjes die Bergen biedt.

Eten en drinken in Bergen

Knus en gezellig kunnen we het dorp Bergen noemen met de vele sfeervolle terrassen die meteen opvallen. Er zijn diverse restaurants en cafés te vinden inhet centrum en rondom de Ruïnekerk. Tussen het bos en de duinen vind u een pannenkoeken pizza restaurant: Duinvermaak. Dit restaurant heeft ook een speeltuin voor de kleintjes.

Evenementen in kunstenaarsdorp Bergen

Zoals eerder al genoemd is Bergen rijk aan musea en kunstmarkten. Daarnaast is er jaarlijks een lichtjesavond. De bewoners versieren dan het hele dorp met kaarslicht.
Ook Jazz & Sail (eerste weekend van september) trekt elk jaar weer vele bezoekers.

Tip

Huur een fiets in Schoorl en rijdt de volgens de Freebee Map fietsroute naar Bergen. U wordt dan langs de Schoorlse duinen geleidt en ontdekt de leukste plekjes uit de omgeving. Heerlijk ontspannen in de frisse buitenlucht.

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer