De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Egmond !

Informatie over Egmond

Bent u toe aan een dagje rust of een actief dagje aan het strand? In Egmond zult u zich prima vermaken! Egmond bestaat uit de drie, eeuwen oude dorpen, Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef en de gezellige badplaats Egmond aan Zee, het valt onder de gemeente Bergen. Egmond is een zeer toeristische plaats, het strand bij Egmond aan zee trekt jaarlijks vele bezoekers. Er zijn veel recreatiemogelijkheden zoals mountainbiken, kajakken, wandelen en fietsen. In de zomer worden vele activiteiten georganiseerd. In Egmond Binnen wonen nog altijd de Benedictijner monniken.

De ligging en omgeving van Egmond

Egmond ligt in Noord-Holland midden in het Kennemerland, een prachtig natuurgebied met fraaie duinen, een breed strand en uitgestrekte bossen. Ten zuiden van Egmond aan Zee ligt het Noord-Hollands Duinreservaat dat zich uitstrekt tot Wijk aan Zee.
In het voorjaar kunt u de prachtige kleurrijke bollenvelden om de Egmonden bewonderen. Egmond en omgeving heeft de toerist van alles te bieden, zee, prachtige stranden, mooie witte duinen en uitgestrekte bossen waar u een heerlijke tijd zult hebben.

Wat is er allemaal te doen in Egmond

Egmond is een zeer bekende badplaats en is zeer geliefd bij de strandliefhebbers.
De omgeving van Egmond leent zich bijzonder goed om heerlijk te fietsen of te wandelen, voor de ruiters zijn er in de Kennemer duinen kilometers lange ruiterpaden aangelegd.
In Egmond Binnen wonen nog altijd de Benedictijner monniken die naast de Abdij een kaarsenmakerij runnen. Hier kunt u zien hoe de monniken kaarsen maken en potten bakken.

In Egmond aan de Hoef kunt u de ruïnes van het kasteel van de Lamoraal van Egmond vinden, dat tijdens de tachtigjarige oorlog werd verwoest. Als u de allermooiste plekjes van Egmond wilt zien, kunt u stadswandeling van Freebee Map doen, die staat in de brochure die u door middel van een sms dienst via deze site kunt bestellen.

Monumenten

Aan de boulevard van Egmond aan zee staat de opvallende witte vuurtoren Jan van Speijk, met de bronzen leeuw, deze is gebouwd in 1841. De Nederlands Hervormde kerk uit 1746 is de oudste van de Egmonden, dit rijksmonument staat hoog en droog op het duinzand ver weg van de zee.

Kunst en cultuur

Egmond heeft genoeg te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Er zijn diverse musea zoals:
• Het Museum van Egmond, een van de oudste gebouwtjes van Egmond. Binnen kunt zien hoe zich het verleden en het volksleven van de drie Egmonden zich afspeelden. Er is een vitrine met oude scheepsmodellen. In het “visserskamertje” ziet u een bedstee, een potkacheltje en bewoners in klederdracht. In de schuitenschuur ligt de oude roeireddingsboot het pronkstuk van het museum. Ook voor de kinderen is het een leuk en leerzaam bezoek.
• Het Scheepvaart Museum Prins Hendrik de Zeevaarder, dit is het vroegere tehuis voor oud zeelieden. Hier vindt u maritieme schilderijen, scheepsmodellen, antiquiteiten en curiosa.

Winkelen in Egmond

In het gezellige Egmond kunt u in veel verschillende en originele winkels op uw gemak rondkijken. In het centrum van Egmond vindt u een aaneenschakeling van winkelgebieden, afgewisseld met horecagelegenheden. Elk stuk heeft zijn eigen karakter. Het winkelaanbod is groot en de talloze winkels zijn zeer gevarieerd.

Eten en drinken in Egmond

In Egmond kunt u uitstekend terecht voor een lunch, een gezellig kopje koffie of om heerlijk te gaan dineren. Op het strand kunt u genieten in de strandpaviljoens en er zijn tal van restaurants, cafés of terrasjes in het centrum van Egmond. Hier kunt u heerlijk genieten na een fijn dagje wandelen, fietsen of luieren op het strand.

Uit in Egmond

Ook ’s avonds kunt u zich vermaken in Egmond. U vindt in Egmond alles voor een gezellige avond uit. Er zijn diverse kroegen en cafés.

Evenementen in Egmond

Bekende sportevenementen zijn de Halve Marathon van Egmond en de Mountainbiketocht “Egmond- pier- Egmond” die jaarlijks duizenden bezoekers trekken.

Kijk voor de actuele data op de evenementenkalender van Freebee Map.

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer