De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Leiden !

Informatie over Leiden

Voor een gezellig dagje uit kunt u op ontdekkingsreis door Leiden. Leiden is een bezoek meer dan waard. De bijnaam van Leiden is de Sleutelstad. De sleutels zijn de rode draad door de geschiedenis van de stad. Overal in de stad duiken de sleutels op. Het Leidse stadswapen draagt twee rode sleutels. De rijke historie, musea, de vele aanwezige horeca, diverse culturele evenementen en een gevarieerd winkelaanbod maken Leiden een aantrekkelijke en levendige stad. Leiden staat ook bekend als studentenstad.

Wilt u eens wat anders? Neem dan de boot om Leiden te bezoeken vanaf het water. Op een aantal plekken kunt u opstappen voor een unieke rondvaart, langs bijzondere plekken uit de historie van Leiden. Natuurlijk kunt u ook zelf een bootje of waterfiets huren, om de parels van de stad vanaf het water te bewonderen.

Ligging en omgeving

Leiden heeft een strategische ligging in de Randstad. Leiden is, op Schiphol na, zelfs de best bereikbare plek in de Randstad. Leiden is het gemakkelijkst te bereiken met de trein, vanwege haar drie treinstations. Als u met de auto naar Leiden wilt, zijn er voldoende mogelijkheden om uw auto te parkeren. Leiden telt namelijk zes parkeergarages en zeven parkeerterreinen!

Bezienswaardigheden en historische gebouwen

Leiden is een schatkamer met prachtmonumenten als de Burcht, de Sint Pieterskerk, de Hooglandse kerk of het Leidse Stadshuis. Leiden heeft 35 hofjes en 88 bruggen binnen de singels.
Als u de allermooiste plekjes van Leiden wilt zien, kunt u de stadswandeling van Freebee Map doen, die staat in de brochure die u door middel van een sms dienst kunt bestellen. Dan weet u zeker dat u alles ziet van Leiden.

Kunst en Cultuur

In Leiden is genoeg te doen op het gebied van kunst en cultuur. Geen stad heeft zoveel beroemde schilders afgeleverd als Leiden. Denk daarbij aan Rembrandt van Rijn, fijnschilder Gerrit Dou, de vrolijke herbergier Jan Steen, Jan van Goyen, Lucas van Leyden, maar ook Theo van Doesburg, die in Leiden “De Stijl” oprichtte.
Leiden kent een levendige muziekscene. In LVC en Q-Bus staan regelmatig artiesten van naam, maar ook de vele lokale bands zijn daar regelmatig te bewonderen. Ook in Stadsgehoorzaal Leiden kunt u regelmatig bekende artiesten zien en horen.

Musea

Leiden heeft fantastische musea. Dinosaurusskeletten, meesterwerken van Rembrandt en Lievens, Wajangpoppen uit Indonesië, de medische geschiedenis van aderlating tot borstprothese, een Egyptische tempel of een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam: allemaal te ontdekken in de Leidse musea.
Freebee Map zet een aantal musea in Leiden voor u op een rij:
• Naturalis, ontdek de natuur in Naturalis en bewonder van heel dichtbij duizenden echte dieren, planten, mineralen, gesteenten en fossielen.
• Museum Volkenkunde, al sinds 1837 verzamelt dit museum het cultureel erfgoed van de wereld: duizenden jaren oude kunstschatten.
• Museum De Lakenhal, beleef de kunst en geschiedenis van Leiden vanaf de Middeleeuwen tot heden met oude en moderne meesterwerken.
• Rijksmuseum van Oudheden, ontmoet de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen en maak kennis met de oudste bewoners van het Nabije Oosten en Nederland.

Winkelen

Leiden is een zeer gezellige stad om te gaan winkelen. Leiden heeft meerdere gezellige winkelstraten, zoals de Haarlemmerstraat, de Breestraat, Lange Mare en de Nieuwe Rijn. In de winkelstraten vindt u alle grote winkelketens. Ook heeft Leiden veel kleine winkels en speciaalzaakjes. De mooie binnenstad en de goede bereikbaarheid maken het zeer aantrekkelijk om gezellig een dagje in Leiden te gaan winkelen.
Op woensdag en zaterdag kunt u de markt bezoeken, die u tussen de Haarlemmer- en Breestraat kunt vinden.

Eten en drinken

Leiden telt honderden restaurants, eetcafés en kroegjes waar u kunt genieten van culinaire hoogstandjes. Doordat Leiden een studentenstad is, zijn er ook veel eetcafés te vinden waar u goedkoop en goed kunt eten. Veel restaurants en cafés zijn gevestigd in prachtige monumenten, waardoor de ambiance van de Leidse horeca vaak bijzonder is.

Uitgaan

In Leiden zijn vele kroegjes te vinden. Echte discotheken zijn er niet veel. Een zeer bekende gelegenheid in Leiden is Barrera, met stoeltjes aan de gracht en uitzicht op het eeuwenoude Academiegebouw. 

Evenementen in Leiden

• De Leidse Restaurantweek, in november. Ruim veertig restaurants presenteren zich aan hun gasten, met een aantrekkelijk geprijsd menu.
• Popronde Leiden, in november. Op één avond presenteren zo'n twintig opkomende Nederlandse bands zich in de Leidse cafés, theaters en poppodia.
• Leids Ontzet op 3 oktober, een stad vol feestende Leidenaars.
Op de evenementenkalender van Freebee Map is een overzicht van de actuele evenementen in Leiden te vinden.

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer