De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Schagen !

Schagen en omstreken

Schagen is een gezellig Noord-Hollands stadje dat ongeveer 19.000 inwoners telt.

Aan historie geen gebrek, want Schagen en zijn historische dorpen zoals Tuitjenhorn, Warmenhuizen en Dirkshorn werden al genoemd in teksten uit het jaar 975. In 1415 verleende Willem VI Schagen haar eigen stadsrechten en sindsdien is Schagen behoorlijk gegroeid.

In Noord-Holland bevinden zich prachtige oud-Hollandse dorpjes en stadjes. Samen vormen ze één van de mooiste en meest schilderachtige stukjes van Nederland. Dorpjes waarbij het lijkt of de tijd heeft stil gestaan: met molens, oude houten huisjes en smalle straatjes. Historische steden en stadjes, het wemelt ervan in de kop van Noord-Holland. Of je nu van monumentale panden en smalle straatjes of van een echte Hollandse uitstraling met een rijk vissersverleden houdt, of als je meer natuur zoekt en iets leuks wilt doen met de kinderen? Pluk bijvoorbeeld je eigen fruit en bloemen in de zelfpluktuin bij ByBroersen in Warmenhuizen! Er is altijd wel een dorp om verliefd op te worden.

De gemoedelijke sfeer die in Schagen en de doprjes erom heen hangt is voelbaar wanneer je door de smalle winkelstraatjes loopt, of aanschuift bij één van de terrassen rond het gezellige marktplein, tegenover de Grote Kerk. Zit het weer tegen? Dan is winkelcentrum Makado om de hoek een uitkomst. De cultuurliefhebber stapt binnen bij het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg of het Automuseum Schagen. 

Elke donderdagochtend (van eind juni tot begin september) waan je je in Schagen in lang vervlogen tijden. Tijdens de Westfriese Folklore kun je je vergapen aan een kleurrijke optocht van historische voertuigen en Schagenezen in typisch Westfriese kledij! Iedere markt heeft een ander thema dat varieert van dans, muziek, klederdracht tot ringsteken.

Schagen beschikt over een eigen treinstation waardoor de verbinding met Alkmaar, Haarlem en Amsterdam erg goed is. Een inwoner van Schagen wordt vanouds Schagenees genoemd.

 

Informatie over Schagen

Plattegrond

Plattegrond

Praktische informatie over Schagen

Hier vindt u informatie over Schagen:

- Hoe bereik ik de stad   
- Hoe zit het met parkeren   
- Belangrijke adressen en telefoonnummers

Met de routebeschrijving op deze pagina kunt u uw reis voorbereiden.


 

Praktische informatie

Actuele evenementen

Datum Tijd Plaats Evenement Locatie
Meer evenementen

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar