De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Volendam !

Informatie over Volendam

Volendam, de parel van de voormalige Zuiderzee, is een beroemd oud traditioneel vissersdorp aan het IJsselmeer. Duizenden toeristen komen hier van over de hele wereld om te genieten van de authentieke sfeer, de kleine straatjes en het uitzicht op de haven waar boten naar Marken varen en aankomen. Volendam is een dorp dat je een keer in je leven moet hebben bezocht. Op De Dijk zijn tal van restaurants, terrasjes en winkeltjes om souvenirs te kopen en te snuffelen; en in een van de winkels kun je op de foto met een traditioneel Volendams kostuum. In de rustige straatjes van het Doolhof waant u zich honderd jaar terug in de tijd. Volendam staat niet alleen bekend als vissersdorp maar ook om zijn muziek en klederdracht.

De locatie en omgeving van Volendam

Volendam ligt in Noord-Holland aan het IJsselmeer, direct naast Edam, beide plaatsen vormen de gemeente Edam-Volendam. De huidige Volendammers wonen in bakstenen huizen. Maar tot het begin van de 20e eeuw was dat een andere situatie, wat nog steeds blijkt uit de kleine houten huisjes die je in het Doolhof vindt. Als je over De Dijk wandelt of fietst, heb je continu zicht op het IJsselmeer. Het gebied rond Volendam bestaat uit weilanden en moerassen met een overvloed aan weidevogels, eenden, ganzen en zwanen. U kunt Volendam bereiken met de auto of met de bus. Er is geen treinstation in het dorp.

Wat te doen  in Volendam

Omdat Volendam aan de oevers van het IJsselmeer ligt, biedt het uitstekende recreatiemogelijkheden. Dit is een prachtige plek om te wandelen, fietsen en verschillende vormen van watersport te beoefenen. Zwemmen kan in het meer of in het subtropisch zwembad Waterdam. Fietsen en boten zijn te huur.

Het bekendste festival in Volendam is de vierdaagse kermis in het eerste weekend van september. In juni is het tijd voor het Volendammer weekend, het meest sfeervolle weekend met veel mensen in klederdracht en met demonstraties van traditionele ambachten. Tijdens dit weekend vinden er veel activiteiten plaats, zoals palingrookwedstrijden, zeilwedstrijden, een kermis en een markt, acrobatische optredens en een mooie kunstroute georganiseerd door de Doolhof. Ook zijn er veel optredens van lokale bands in de talloze pubs in Volendam.

Monumenten

Terwijl je in Volendam bent, kun je verschillende monumenten bezoeken. De voormalige visafslag Visafslag is een zeldzaam en goed bewaard gebleven monument, grotendeels gebouwd uit hout, daterend uit 1934. De Visafslag is een bekend ontmoetingspunt, centraal gelegen in het havengebied.

Het houten belfort is een eenvoudig belfort met een trouwklok uit 1771, gelegen aan de haven midden in het oude centrum van Volendam.

Als je de beste plekken in Volendam wilt zien, kun je de stadswandeling doen vanaf de Freebee Map in de brochure die je via deze website kunt bestellen via een sms-dienst. Dan weet u zeker dat u alles heeft gezien wat er te zien is in Volendam.

Kunst en cultuur

Op het gebied van kunst en cultuur is er in Volendam genoeg te zien: Het Volendams Museum, dat ook de thuisbasis is van het beroemde sigarenbandhuis, en je kunt zien dat het dorp sinds 1875 de thuisbasis is van een internationale kunstenaarskolonie. Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen met verschillende thema's; Palingsound Museum, met een eeuwenoude muziekcollectie, met foto's, trofeeën, muziekinstrumenten en platenhoezen van 'palinggeluiden', typisch Volendamse muziek van onder andere de Cats, B.Z.N., Leftside, Maribel en Jan Smit. In hotel Spaander vind je een indrukwekkende collectie schilderijen. Schilders uit de kunstenaarskolonie die het hotel bezochten, betaalden vaak voor hun verblijf door een van hun schilderijen te doneren.

Winkelen in Volendam

Volendam is niet alleen een dorp vol nostalgie, maar ook een heerlijke plek om te winkelen. In het centrum en op en rond De Dijk vind je een groot aantal winkels. Van juwelierszaak tot supermarkt, van drogisterij tot souvenirwinkel, van kledingwinkel tot woonwinkel; en verder is er de Woonboulevard, waar je kunt genieten van interieurwinkels, op een oppervlakte van ruim 30.000 m2. De winkels aan de haven van Volendam zijn zeven dagen per week geopend. Het dorp heeft ook twee winkelcentra: De Stient en Van Baarstraat.

Uit eten In Volendam.

Kun je genieten van een heerlijke lunch, gezellig diner of een gezellig drankje. Op De Dijk vind je diverse goede restaurants en cafés. Zoals je van een vissersdorp mag verwachten, kun je genieten van veel verse visgerechten van eersteklas kwaliteit. Neem de tijd om langs de restaurants te lopen en hun menu's te bekijken, en u zult zich realiseren wat een verrassend breed aanbod er is. In elk restaurant kun je genieten van een heerlijke keuken. Naast De Dijk zijn er natuurlijk nog diverse andere gebieden met restaurants en cafés.

Uitgaan in Volendam

Voor een gezellig avondje uit ga je naar De Dijk in Volendam, waar je talloze pubs, bars en cafés vindt die tot in de vroege ochtend geopend zijn. Volendam is de thuisbasis van veel Nederlandse beroemdheden die je misschien tegenkomt tijdens een avondje uit. Elders in het dorp zijn er ook veel plekken om uit te gaan.

 

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer