De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Delft !

Informatie over Delft

Delft is een stad die beslist de moeite waard is voor een dagje uit. Het is de stad van het wereldberoemde Delfts blauw en kunstschilder Johannes Vermeer. De historische binnenstad biedt veel voor de cultuurliefhebber, “funshopper”, de historicus en de toerist. De lommerrijke pleinen, verstilde hofjes en romantische grachten doen u de tijd vergeten. Delft is geweldig om doorheen te wandelen. Het is sfeervol en schilderachtig met zijn traditionele gevelpanden. Delft is met zijn tijd meegegaan en profileert zich tegenwoordig, dankzij de Technische Universiteit en onderzoeksinstituut TNO, vooral als kennisstad.

Historie

Delft kent een eeuwenoude geschiedenis. Het was de residentie van Koning Willem van Oranje. De Oranjes worden traditioneel in de grafkelder van de Nieuwe Kerk bijgezet. De bijnaam van de stad is niet voor niets “de Prinsenstad”.

Ligging en omgeving

Delft is een stad in Zuid-Holland, gelegen aan de Schie. Delft is makkelijk te bereiken met de auto. Den Haag en Rotterdam liggen op ongeveer 15 kilometer afstand. De historische binnenstad van Delft is voor een groot deel autoluw. Parkeren is het eenvoudigst en voordeligst in een van de parkeergarages of op één van de parkeerterreinen.

Delft heeft een prachtig natuurgebied genaamd “De Delftse Hout”. Hier vindt u een recreatiemeer met een strandje waar u in de zomermaanden lekker van de zon kunt genieten. Het meer is niet alleen rijk aan vis, het is ook geschikt om te zwemmen, surfen en roeien.

Bezienswaardigheden in Delft

In Delft zijn tal van bezienswaardigheden te bewonderen. Bijna teveel om op te noemen en u heeft er meer dan een dag voor nodig om alles te bekijken. Zo vindt u er verschillende monumentale gebouwen zoals het Stadhuis van Delft, het Kruithuis, Molen De Roos, de St. Huybrechtstoren en de Watertoren. Ook kent de stad vele kerken en andere religieuze bouwwerken zoals de Genestetkerk , de Maria van Jessekerk, de Nieuwe Kerk, de Oud Katholieke kerk aan het Bagijnhof , de Oude Kerk, de Sultan Ahmed Moskee en nog veel meer.

In Winkeltje Kouwenhoven herleven de oude tijden. Om de nostalgie levend te houden is het winkeltje Kouwenhoven nog steeds in gebruik. Tegenwoordig kun je er nog zeep, Oudhollands snoep, borstelwerken, poëzieplaatjes, olielamponderdelen en religieuze voorwerpen kopen.

Als u niets wilt missen van Delft bestelt u de Freebee Map brochure die u doormiddel van een sms dienst op deze site kunt bestellen.

Kunst en cultuur in Delft

In Delft zijn tal van musea, galerieën en wekelijks nieuwe tentoonstellingen te bewonderen. Delft is niet voor niets uitgeroepen tot Kunststad in 2010. Dankzij de samenwerking met een Chinese kunstenares en de Porceleyne Fles, is op het Sint Agathaplein een nieuw kunstwerk te zien, een lantaarnpaal van porselein.

Het Zuidpoortgebied aan de zuidkant van de binnenstad wordt het cultuurcentrum van Delft genoemd.

Musea

Delft heeft verschillende interessante musea die het bezoeken meer dan waard zijn. Freebee Map zet verschillende musea voor u op een rijtje:

• Het Vermeer Centrum Delft vertelt u alles over de wonderbaarlijke schilder Johannes Vermeer. Deze wereldberoemde schilder, is geboren en getogen in Delft.
• Koninklijke Porceleyne Fles, de enig overgebleven van de circa 32 aardewerkfabrieken die zich omstreeks het midden van de 17e eeuw in Delft en omstreken bevonden.
• Museum Nusantara, hier proeft u de sfeer van Indonesië.

Winkelen in Delft

Delft is een walhalla voor de 'funshopper'. Met prachtige winkels in historische panden, boetieks, galeries om heerlijk in rond te snuffelen.
Op en rondom de Markt vindt u specialiteitenwinkels, boetieks en galeries. De winkels zijn vooral uniek in hun soort. Nabij de Zuidpoortgarage ligt het nieuwste winkelgebied de Zuidpoort. Hier zijn de grote warenhuizen gevestigd. Ook in winkelgebied De Klis, op de Nieuwe Langendijk en in de Breestraat zijn tal van speciaalzaakjes en mooie kledingboetieks te vinden. Tal van markten in de binnenstad, maken winkelen in Delft extra gezellig.

Eten en drinken in Delft

Voor Bourgondisch eten hoef je niet naar Brabant! De bewoners van Delft zijn dol op lekker eten en drinken. Dit is al snel te merken als u door de binnenstad loopt. Er zijn vele knusse restaurants en stijlvolle Grand Cafés te vinden.

Uitgaan en attracties in Delft

Delft is een studentenstad dus ook 's avonds valt hier genoeg te beleven. De stad is prachtig verlicht en ziet er zelfs sfeervoller uit dan overdag. Ga gezellig een biertje drinken in een van de vele bruine cafés die typerend zijn voor de stad. 's Zomers geniet u op de terrassen in hartje Delft. De Beestenmarkt is het populairste plein in Delft. Ook op andere plekken nabij de Markt bevinden zich volop horecagelegenheden, met name op de route Burgwal, Brabantse Turfmarkt, Kromstraat, Markt en de Nieuwstraat. Wie een bioscoopje wil pikken kan terecht in MustSee, een grote bioscoop aan de rand van de stad.

Leuk voor de kleintjes

Het nieuwe Science Centre Delft is onderdeel van de TU Delft en is gevestigd in het karakteristieke gebouw van de oude Mijnbouwfaculteit uit 1911.
Evenementen in Delft
In Delft worden jaarlijks verschillende evenementen georganiseerd zoals:
• Delft Chamber Music Festival, een kamermuziekfestival in de Van Mandelezaal van het Prinsenhof.
• Het Straattheater in juni.
• Westerpop, een gratis popfestival in augustus.
• De Militaire Taptoe op de markt welke tweejaarlijks in september wordt georganiseerd.

Op de evenementenkalender van Freebee Map is een overzicht van de actuele evenementen in Delft te vinden.

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer