De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Den Haag !

Stadswandeling Den Haag

Stadswandeling Den Haag 8.1 km

U kunt deze stadswandeling ook lopen met gebruik van uw mobiele telefoon, en ziet dan de uitleg van alle monumenten met uitleg in uw taal op de mobiel.

U begint bij museum Escher in het Paleis  (1), gevestigd in het voormalige paleis van koningin-regentes Emma. Vervolg uw route schuin over de Lange Voorhout en geniet van koffie met gebak in de politieke en literere huiskamer van Den Haag,  Bodega De Posthoorn (24). Daarna via Tournooiveld terug naar de Lange Houtstraat. U komt langs het Plein waar u een groot standbeeld van Willem van Oranje ziet. Hier vindt u ook het Mauritshuis, de start plek voor een stadswandeling met gids aangeboden door Free Walking Tour (31) Volg de roze lijn naar wijnhaven en de Turfmarkt. Daarna betreedt u “Het IJspaleis” dit is het stadhuis van Den Haag, met zijn indrukwekkende Atrium. U loopt over het Spui richting de bierkade naar een gezellig stukje van Den Haag. Volg de roze lijn naar de dunne bierkade naar het Rabbijn Maarseplein waar u omheen loopt naar de pavaljoensgracht. Via de zuidwal komt u nu in de Boekhorststraat aan waar u een autentieke winkelstraat treft. Route vervolgen via de Boekhorststraat en de Jan Hendrikstraat die overloopt in de Torenstraat.

U gaat dan rechts af   en ziet de grote Sint Jacobskerk,  u loopt om de kerk verder naar de Dagelijkse Groenmarkt waar het oude StadHuys zich bevindt. Dit stadhuis bestaat uit twee delen; het eerste is uit 1565 en de uitbreiding aan de voorkant is uit 1733. U vervolgt uw route richting Buitenhof. U loopt vanaf het Buitenhof, via de poort, het Binnenhof in. Het Binnenhof is al eeuwenlang het centrum van de Nederlandse politiek. Aan het Binnenhof vindt u onder meer De Ridderzaal, deze dateert uit de 13e eeuw. De Ridderzaal is een rijksmonument en werd ooit door de Eerste Kamer als vergaderzaal gebruikt. Naast het Binnenhof ligt de Hofvijver Hier heeft u goed zicht op het Torentje dat sinds 1982 de werkkamer van de Nederlandse Minister-President is. Loop om de Hofvijver heen door de winkelstraten via de Papestraat loopt u door naar de oude Molstraat. Loop door richting de Paleistuin , als u bij de laatste deur links aanbelt word u binnen gelaten in de paleistuin en indien open is deze tuin zeker een bezoekje waard. De Paleistuin is een park tussen Paleis Noordeinde en de Prinsessewal. De tuin dateert uit 1649 en loopt door tot aan de Koninklijke Stallen. Na de Hogewal slaat u linksaf naar de Zeestraat waar Panorama Mesdag is gesitueerd (3) : “Stap in het grootste schilderij van Nederland”. Hierna loopt u terug over de Zeestraat die overgaat in Noordeinde. U treft hier nog authentieke hofjes aan. Via de Hartogstraat en Lange Voorhout loopt u naar de Houtweg komt u op de Prinsessegracht waar u het museum Meermanno (52) aantreft, het oudste boekenmuseum ter wereld. Aan de overkant ziet u paviljoen Malieveld (17). Dit paviljoen stond op het strand van Scheveningen en is door koninklijk besluit in de tijd van koningin Emma verplaatst naar Den Haag. U loopt door naar museum Escher (1) en bevindt u zelf aan het begin van de wandeling.