De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
.....
Welkom op de pagina's van Hoorn

Stadswandeling Hoorn

Stadswandeling Hoorn

Wij adviseren u de volgende wandeling (zie centrumkaart):

U start op de Nieuwe Wal waar u gratis kan parkeren. U loopt langs de Nieuwe Wal in Noordelijke richting langs het Oosterplantsoen. Daar ziet u rechts de Oosterpoort ( icoon van de plattegrond gebruiken). U volgt de rode lijn en komt de Peperstraat in. Aan het eind ziet u de Oosterpoort uit 1607. De enige tastbare herinnering aan het Admiraliteitsgebouw dat hier ooit stond. U loopt langs de Grote Kerk van Hoorn.

Aan de Kerkstraat ziet u het Sint Jans Gasthuis  (1563). De gegroefde stenen aan weerszijden van de deur zouden een genezende werking hebben. Het is gebouwd als ziekenhuis en werd later een plaats waar eieren en boter werd verhandeld. U loopt de Nieuwstraat in. Daar ziet u het Statenlogement met een fraaie dubbele trapgevel uit de periode van de Hollandse renaissance (1613) en het Woonhuis uit de 18e eeuw  op nr 18. Bij De Doelen  aan de Achterstraat nr. 2 kwamen vanaf 1615 de Hoornse schutters bijeen. Aan het eind van Achterstraat ziet u rechts de Maria- of Kruittoren uit 1508, deze maakte ooit deel uit van de stadsomwalling. Het Claes Stapelhofje ) werd in 1682 gesticht. Het bood huisvesting aan vrouwen.  Hoorns oudste woning ligt aan de Munnickenveld 2 (overkant water) en dateert uit 1593.  Aan de Kleine Noord ligt De Noorder- of Vrouwenkerk uit 1519. Op Breed 38 ziet u Du Pont (39) voor kaas, noten en meer in monumentaal pand Gekroonde Jaagschuit. Kom kijken naar het authentieke interieur. U kunt heerlijke belegde broodjes kopen bij Broodje van Jan (37). U loopt via het Achterom naar de Proostensteeg en komt hier langs de Maritieme Oudheidskamer van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-Vaarder met authentieke 18e-eeuwse inrichting en origineel Hoorns behang. (Achterom 17) Het Statencollege dateert uit 1632 en huisvest het Westfries Museum (21).  Aan de andere kant van het plein staat de Waag uit 1609 , waar iedereen zijn goederen kon laten wegen. U volgt de rode lijn op de plattegrond naar het Foreestenhuis aan de Grote Oost dat in 1724 is ontstaan door samenvoeging van drie bestaande panden. U komt langs ‘t Schippershuis (25). U komt langs het Toeristisch Informatie Punt op de Schuijteskade (40a). Hiervandaan loopt u naar de kop van het Oostereiland voor een unieke ervaring: Museumschip De Halve Maen (3). U loopt langs Het Museum van de 20ste eeuw (16). Een nostalgisch Museum voor jong en oud.

Direct hierbij bevindt zich het Centrum Varend Erfgoed (4) voor de maritieme geschiedenis van Hoorn. Maak hier een boottocht. Aan de Oosterkerksteeg vindt u de Ooster- of Sint Anthoniskerk. Opmerkelijk is het uurwerk dat als een uithangbord over de straat steekt.  Rechtsaf op Slapershaven en u komt langs museum Bonck (9) voor bijna 400 jaar geschiedenis. Volg de route via het ABC en gaat u rechtsaf naar de parkeerplaats.