De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Alkmaar !

Informatie over Alkmaar

Alkmaar is een prachtige stad waar voor jong en oud van alles valt te beleven! Het is bijzonder sfeervol, mede door de karakteristieke grachten en historische huizen. De stad kent vele oude tradities en staat bekend als de Kaasstad. In Alkmaar kunt u heerlijk wandelen, winkelen en gezellig eten en drinken bij een van de vele restaurantjes en cafés aan het Waagplein. Ook een avondje uit zal in Alkmaar goed eindigen. Het is hét uitgaanscentrum van de regio en dus altijd gezellig!
In Alkmaar is het echt genieten van een leuke dag. U kunt winkelen, wandelen, genieten op of rond het water en ook voor de cultuurliefhebber is er genoeg te beleven.

De ligging en omgeving van Alkmaar

Alkmaar ligt in Noord-Holland en is met de auto goed bereikbaar. Alkmaar heeft twee treinstations waarvan een net buiten het stadshart ligt. Vanaf daar kunt u binnen 10 minuten lopend in het centrum zijn. Alkmaar ligt in de buurt van Bergen aan zee. Hier kunt u lekker uitwaaien aan het strand of bij mooi weer heerlijk ontspannen bij een van de gezellige strandtenten. 

Wat is er allemaal te doen in Alkmaar

De welbekende kaasmarkt in Alkmaar mag u zeker niet missen. Al vier eeuwen lang wordt op het Waagplein nog traditioneel kaas met handjeklap verkocht. De kaasdragers zijn heel herkenbaar met hun witte pak en strooien hoed. Deze kaasmarkt trekt jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Een leuke wetenswaardigheid is, dat men inwoners van Alkmaar ook wel Kaaskoppen noemt. 

Voor kinderen is er een kinderkaasmarkt waarbij een gids hen mee neemt voor een rondleiding en leuke activiteiten met de kinderen onderneemt. De kinderkaasmarkt is er alleen op de vrijdagen in juli en augustus.
U kunt de kaasmarkt bezoeken op elke vrijdagochtend (vanaf 10.00 uur) van april tot september

Monumenten

Alkmaar telt ruim 400 monumenten zoals, De Waag, het Stadhuis en de Grote St. Laurenskerk. Als u de allermooiste plekjes van Alkmaar wilt zien, kunt u de stadswandeling van Freebee Map doen, die kun je via site kunt bestellen. Dan weet u zeker dat u alles ziet van Alkmaar.

Kunst en cultuur

In Alkmaar komt u niets tekort als het om kunst en cultuur gaat. Want ook voor musea bent u in Alkmaar op het goede adres. De bekendste musea op een rij:

• Het Beatles Museum, ontdek alles over de beroemdste popband uit de jaren ‘70.
• Het Hollands Kaasmuseum, alles over zuivel
• Het Nationaal Biermuseum: De Boom; dit museum is gevestigd in een voormalige brouwerij uit de  17e eeuw met een gezellig café waar men talloze bijzondere bieren schenkt.

• Het Stedelijk Museum; hier kunt u alles vinden over de geschiedenis van Alkmaar en omgeving.

Winkelen in Alkmaar

In het oude centrum van Alkmaar kunt u in veel verschillende en originele winkels op uw gemak rondkijken.

De Langestraat is de grootste winkelstraat van Alkmaar, maar sla zeker niet de kleinere winkelstraatjes over! De Achterstraat is een leuke straat waar u op uw gemak kunt rondsnuffelen. Op de Fnidsen zult u kunstgalerieën, interieurwinkels en authentiek ambachtelijke winkels vinden. Mooie en gedetailleerde gevels geven de vele soorten winkels een extra luxueuze uitstraling.


Ritsevoort ligt aan de rand van het centrum vlakbij parkeergarage De Singel. Hier vind u allerlei winkels van kleding en wonen tot de kapper en de bloemist. In het overdekte winkelcentrum ‘Noorder Arcade’ kunt u terecht voor de grotere winkels met een breed assortiment op het gebied van speelgoed, hifi apparatuur, kleding en sportartikelen.

Eten en drinken in Alkmaar

Alkmaar leent zich bij uitstek om lekker te gaan lunchen, heerlijk te gaan dineren of gezellig iets te gaan drinken. Ritsevoort is niet alleen leuk om te winkelen maar ook om een lekker kopje koffie te drinken. Hier is een scala aan cafés en restaurants te vinden. Ook op het Waagplein zijn uitstekende horecagelegenheden te vinden. Zomers kunt u hier genieten van de bruisende gezelligheid op de terrassen.

Uit in Alkmaar

Ook ’s avonds is er in Alkmaar veel te doen. Er zijn diverse kroegen en cafés waar u een leuke avond door kunt brengen. De meesten ervan bevinden zich aan het Waagplein. Enkele grachtjes verder vanaf het Waagplein, op het Verdronkenoord vindt u nog meer uitgaansvertier. Hier kunt u tot in de kleine uurtjes uitgaan. 

In Alkmaar worden talrijke evenementen georganiseerd zoals Culinair Plaza, het Jazz & Muziekweekend en het Alkmaars Ontzet. Voor een film, concert of theatervoorstelling kunt u naar de Minerva Bioscoop, het Filmhuis en theater Provadja, theater de Vest of (Pop)podium Victorie.

Routebeschrijving

Plan uw route met de routeplanner van Google® Maps (U wordt doorverwezen naar de website van Google® Maps)

Van
Naar

Het weer