De stad in je binnenzak

Facebook Twitter
Welkom in Alkmaar !

Stadswandeling Alkmaar

Alkmaar is een prachtige eeuwenoude stad die zeker een wandeling waard is. We stellen u de volgende wandeling voor, deze is ingetekend op de plattegrond:                                  

U begint op het Canadaplein, vernoemd naar de bevrijding door de Canadezen in 1945.

U loopt langs de Grote Sint Laurenskerk, het grootste kerkgebouw van Alkmaar. U keert de Langestraat in en ziet Huize Egmont  dit werd in 1741 gebouwd voor Carel de Dieu. U vervolgt uw route door de grootste winkelstraat van Alkmaar, hier vindt u het oude Stadhuis dat na 11 jaar bouwen in 1520 voltooid werd  U loopt over de 2e grootste winkelstraat van Alkmaar naar de oude volkshuisjes op het Bolwerk. Voorbij de gracht komt u langs het Hofje van Splinter, dat meer dan 350 jaar oud is. Gun jezelf een heerlijk moment van de dag en geniet van al het lekkers wat de Koffiemolen Alkmaar te bieden heeft bij de Koffiemolen (20) of kijk eens aan de overkant in de winkel van Strips & Zo (41)

Via de Vrouwenstraat, een oud prostitutie gebied, loopt u langs de Molen van Piet.

U loopt over het bolwerk van Alkmaar, een heerlijke groene zone aan de rand van het water. Aan de Hofstraat ziet u De Baptistenkerk . als u de  Huigbrouwerstraat  bent, vindt u nog de “ouderwetse winkel van J.Boom” (25) Via de Vismarkt, waar vroeger de vis rechtstreeks per boot werd aangevoerd, nu bent  u op de Platte Stenenbrug en loopt u langs het water op het Verdronkenoord richting het Noord-Hollands Kanaal kijk even bij het oude gebouw van de Zoutziederij. U heeft een mooi uitzicht over de haven op het terras van Restaurant de Turfmarkt (21)  ziet u ook de in 1622 gebouwde Accijnstoren, hier werd de in- en uitvoer van goederen over water in de gaten gehouden. Vervolg uw Route langs het water en sla linksaf de Keizerstraat in. Iets verder staat De Vigilantie (De Waakzaamheid), dit is een pakhuis dat in de tweede helft van de 17e eeuw werd gebouwd. U komt bij het Huis met de Kogel, waar nog een Spaanse kanonskogel in het huis zichtbaar is. Nog steeds vieren wij de overwinning op de Spanjaarden elk jaar op 8 oktober. U loopt vervolgens  langs het Waagplein met de Alkmaars trots, De WaagtorenBezoek de “kaasexperience van AlkmaarsGoud”   waar de rijke geschiedenis wordt verteld van de beroemde Alkmaarse Kaarsmarkt.(14)  U vervolgt uw route naar één van de vele hofjes van Alkmaar: Het Hof van Sonoy waar vroeger een klooster lag.  U loopt richting  de Boterstraat, waar u eigentijdse winkeltjes vind. Bij Elhorst (26)  op de Laat kunt u heerlijk genieten van lekkere kop koffie en een Alkmaarse bol , al 60 jaar een begrip in Alkmaar  Vervolg de route richting de  Paardenmarkt. Door het Bolwerk loopt u terug naar het Canadaplein.

Wij hopen dat u er veel plezier aan heeft beleefd!